
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS AND ANSWERS 

Dishonesty and Faithful Performance of Duty Policy in Lieu of Bond – Ohio Revised Code 3.061 

The Auditor of State of Ohio (AOS) has prepared the following frequently asked questions and answers 
(FAQ) related to Ohio Revised Code 3.061, Dishonesty and faithful performance of duty policy in lieu of 
bond, which became effective March 20, 2019.   

This guidance is provided by the AOS to assist political subdivisions in deciding whether to adopt a policy, 
by ordinance or resolution, to allow for the use of an employee dishonesty and faithful performance of 
duty policy, rather than a surety bond. This guidance does not constitute legal advice and should not be 
relied upon for that purpose.  Political subdivisions should consult with their statutory or appointed legal 
counsel for specific advice to evaluate compliance. 

____________________________________________________________________________________ 

Q1:  What types of entities have the ability to choose to adopt a policy to allow for the use of an employee 
dishonesty and faithful performance duty policy rather than a surety bond? 

A1: The statute applies to political subdivisions, which are defined as a “county, township, municipal 
corporation (i.e. city or village), school district, community school or library or library district specified in 
section 3375.32[.]” R.C. 3.061(A)(1). 

Q2:  What is an “employee dishonesty and faithful performance of duty policy”? 

A2:  “A policy of insurance or a coverage document issued by a joint self-insurance pool authorized 
under” R.C. 2744.081.  Both are required “to protect a political subdivision from financial or property loss 
caused by the fraudulent or dishonest actions of, and the failure to perform a duty prescribed by law for, 
an officer, employee, or appointee that is otherwise required by law to give an individual surety bond 
before entering upon the discharge of official duties.” R.C. 3.061(A)(2). 

Q3:  The previous question refers to “an officer, employee, or appointee that is otherwise required by law 
to give an individual surety bond before entering upon the discharge of official duties.”  Where can I find 
guidance to identify the applicable officers, employees or appointees for my entity? 

A3:  Please refer to Section 3-5 of the Ohio Compliance Supplement and Exhibit 2 of the Ohio 
Compliance Supplement Implementation Guide, which lists entities and statutory references for guidance.  
However, an entity should consult its statutory legal counsel to determine which individuals this 
requirement applies to in order to evaluate compliance. 

Q4:  If my entity is one of the political subdivisions permitted and wishes to use an employee dishonesty 
and faithful performance of duty policy, rather than a surety bond, what actions must be taken? 

A4: In order to use a policy rather than a surety bond, the entity must adopt a policy by ordinance or 
resolution to allow for the use of such policy. R.C. 3.061(B). 

Q5: Once the ordinance or resolution described in Q&A4 above is adopted, when must the employee 
dishonesty and faithful performance duty policy be in place? 

A5:  The policy must be in effect and apply to the officer, employee, or appointee before the beginning of 
the individual’s term of office or employment, and the individual shall not commence the discharge of their 
duties until coverage is documented as required by the legislative authority. R.C. 3.061(B) 

http://www.ohioauditor.gov/references/compliancemanuals/2019/2019%20Ohio%20Compliance%20Supplement%20Manual_Sep.pdf
http://www.ohioauditor.gov/references/compliancemanuals/2019/OCSImplementationGuide_2019.pdf
http://www.ohioauditor.gov/references/compliancemanuals/2019/OCSImplementationGuide_2019.pdf


Q6:  What will happen if the coverage described in Q&A 5 above is not in place when the discharge of 
duties commences? 

A6:  A lack of coverage shall render the office vacant and it shall be filled as required by law. R.C. 
3.061(B) 

Q7:  If an officer, employee or appointee of a subdivision is not required by law to give bond before being 
entitled to enter upon the duties of the office or employment, is that officer, employee or appointee 
required to be covered under a dishonesty and faithful performance of duty policy before being entitled to 
enter upon the duties of the office or employment? 

A7:  No. R.C. 3.061(A)(2) & (B).  However, a best practice would be for all employees who handle or have 
access to cash and/or financial activity should be covered by either a bond or policy in an amount 
approved by the legislative body of the entity. 

Q8:  If a political subdivision adopts a policy, by ordinance or resolution as discussed in Q&A 4 above, 
may some officers, employees or appointees still be covered by surety bonds and others be covered 
under the employee dishonesty and faithful performance of duty policy or can the entity immediately 
obtain a policy for all officers, employees and/or appointees and then cancel any bonds in place for those 
individuals who are mid-term?  

A8:  Because the statute throughout refers to “an individual” or “an officer, employee, appointee” and 
specifically requires the policy must be in effect “before the beginning of the individual’s” term or 
employment, R.C. 3.061(B), that language suggests a change from bond to policy cannot occur mid-term.  
However, the statute further states that All officers, employees, or appointees who would otherwise be 
required to file a bond before commencing the discharge of duties shall be covered by and are subject to 
the policy instead of a bond requirement. R.C. 3.061(C)(3). This subsection of the statute could be fairly 
interpreted to suggest either the entity shall convert coverage for all other individuals mid-term into the 
newly adopted policy; or, that as each individual begins a new term he/she shall be covered by the policy 
instead of a bond for that subsequent term.   

Said differently, if an entity decides to adopt a policy in lieu of a bond, it can either: purchase a policy 
before the new officers, employees, appointees commence their term or employment, which at that time 
will also cover the officers, employees, appointees whom are mid-term; or on a rolling basis, add officers, 
employees, appointees as they commence a new term or employment. 

Therefore, when an entity decides to adopt a policy under R.C. 3.061, only for the period during which an 
entity is transitioning to a policy in lieu of surety bonds, the AOS will accept either option until such time 
as a court rules otherwise or the General Assembly amends the statute to clarify the language. 

Q9: Would the procedures described above differ if a person were appointed to the unexpired term of 
office for an official, employee or appointee who leaves office prior to the end of the term? 

A9: Since the bond or policy is applicable to the individual, it must be in effect and apply to the person 
appointed to the unexpired term before that person takes office. 

Q10: What is the required coverage amount for an officer, employee or appointee under an employee 
dishonesty and faithful performance of duty policy? 

A10:  The coverage “shall be equal to or greater than the maximum amount of the bond otherwise 
required by law.  If no amount, or only a minimum amount, of coverage is specified in law for the 



particular officer, employee, or appointee, the amount of coverage shall be an amount agreed upon by 
the legislative authority or the authority otherwise designated by law to determine the amount of the 
bond.” R.C. 3.061(C)(4).  However, an entity should consult its statutory legal counsel to determine the 
appropriate amount for each officer, employee or appointee to ensure compliance. Also, see Q&A13 
below for additional information regarding deductibles. 

Q11: What happens if my political subdivision decides not to adopt a policy to use a dishonesty and 
faithful performance of duty policy in lieu of bond? 

A11: The entity shall continue to use surety bonds as provided in the Revised Code. R.C. 3.061(D) 

Q12: Must the officer, employee or appointee be covered under the employee dishonesty and faithful 
performance duty policy before taking the oath of office as is required for a surety bond? 

A12:  Yes.  R.C. 3.061(B).  Whichever option an entity chooses, either a bond or a policy in lieu of a 
bond, it must be in effect in order for the individual to be qualified to hold office or employment, in addition 
to all other statutory requirements.   

Q13:  If a dishonesty and faithful performance of duty policy includes a deductible, how do we determine 
the policy limits to meet the coverage requirement for each officer, employee or appointee set by R.C. 
3.061(C)(4)?   

A13:  The coverage is the policy amount less any exemptions or exclusions.  For example, a county 
auditor’s bond must be not less than $5,000, nor more than $20,000, as the board of county 
commissioners requires. (R.C. 319.02)  Thus, the maximum amount for a policy is $20,000.   The policy 
may be for $20,000 with no deductible or $25,000 with a $5,000 deductible.  While the coverage of these 
two examples would both meet the requirement, the entity could receive less of a recovery when a 
deductible is in place.  For example, in the case of a $5,000 finding for recovery (FFR), under the $20,000 
policy with no deductible, the entity would be paid $5,000, but under the $25,000 policy with a $5,000 
deductible the entity would be paid nothing. However, an entity should consult its statutory legal counsel 
to determine the appropriate policy terms, amounts and deductibles in order to evaluate compliance. 

Q14:  If the AOS issues an FFR under R.C. 9.24(H)(3) and 117.28, will the total amount of the FFR 
change if the entity has a dishonesty and faithful performance of duty policy in lieu of bond? 

A14:  No.  The AOS issues an FFR for the full amount of public dollars to be recovered.  In many 
circumstances, a bonding or insurance company is named jointly and severally liable in the FFR.  
However, the bonding or insurance company’s liability would be based on the amount and other terms of 
the bond or policy.  Any amount of the FFR above the amount paid by the bonding or insurance company 
would still be the responsibility of the person(s) named in the FFR. 

Q15:  If the AOS issues an FFR for $25,000 and the political subdivision has a $25,000 dishonesty and 
faithful performance of duty policy in lieu of bond with a $5,000 deductible in place, the political 
subdivision will only receive $20,000 from the insurance company or joint self-insurance pool.  Will the 
political subdivision be responsible for the additional $5,000? 

A15:  As stated above, the person(s) named in the FFR would be responsible.  Collection of the amount 
would be at the discretion of the entity’s statutory legal counsel or the Ohio Attorney General’s Office. 

Q16:  If a school district suffers a “social engineering” loss (i.e. intentional misleading of an employee by a 
person purporting to be a vendor, client, employee or authorized person through the use of a 



communication (electronic, telegraphic, cable, teletype, telephone voice, telefacsimile or written 
instruction), the claim of “loss” is in the amount of $500,000, and the insurance provides coverage of 
$100,000 for a social engineering loss, the district has lost $400,000.  The “faithful performance of duty” 
coverage may be triggered but only if the employee that was the target of the social engineering made a 
mistake and/or did not follow proper written/customary procedures.  If no mistakes were made and 
established policies were followed, social engineering limits would be the only coverage afforded to the 
district.  Will the AOS issue an FFR during the next audit?  If so, who would the FFR be issued against?  
Would a specific person be named? 

A16:  Although this scenario does not provide enough information to determine if an FFR would be 
issued, if an FFR were issued, whether the district utilizes surety bonds or an employee dishonesty and 
faithful performance of duty policy would not affect the amount or who the FFR would be issued against 
and if the specific person would be named.  If an FFR would be issued, it would be a case by case 
specific determination, it would be made for the full loss and name the responsible party/parties with any 
bonding or insurance company named jointly and severally in the loss.  The determination on the 
issuance of an FFR would be fact specific and a general answer is not appropriate for this question. 

Q17:  An entity has an employee dishonesty and faithful performance of duty policy in place with a limit of 
$50,000 and a $5,000 deductible, rather than a surety bond.  A vendor provided services of $25,000, but 
the bill was mistakenly paid twice and the vendor will not return the $25,000 overpayment.  The AOS 
issues an FFR for $25,000 naming the accounting clerk and the treasurer.  There is no malfeasance on 
the part of the clerk or treasurer, this is a mistake.  The entity is paid $20,000 per the policy, what 
happens to the $5,000 deductible the entity has absorbed?  Will the AOS pursue the treasurer individually 
for the $5,000? 

A17:  First, based upon this fact pattern, an FFR would be issued against the vendor as primarily liable. 
Whether the officer, employee or appointee is covered by a bond or a policy, it relates to both employee 
dishonesty and faithful performance of duty by the employee.  Thus, the individual and their insurance or 
bonding company would be secondarily jointly and severally liable.  While the scenario above describes a 
mistake made by the employee(s), ensuring payments are properly made would fall under the faithful 
performance of duty responsibility.  As noted in Q&A14 above, the FFR would be for the $25,000; how 
much is collected is within the discretion of the entity’s statutory legal counsel or the Ohio Attorney 
General’s Office.  

 

     


